Marja-SiskoAnneliAalto

Jäljet pelottavat

Kotimaa24 uutisoi aloitteesta, että kirkko laajentaa avioliittokäsitystään. Aloite lähetettiin valiokuntaan.

"Aloitteessa esitetään, että kirkolliskokous ryhtyisi valmistelemaan tarvittavia muutoksia kirkon avioliittokäsityksen laajentamiseksi myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevaksi. Samalla siinä ehdotetaan, että perinteisellä tavalla avioliittoon suhtautuville turvataan mahdollisuus olla ja toimia kirkossa tasavertaisesti. Aloitteessa pidetään tärkeänä, ettei erilaisista avioliittokäsityksistä tule kirkkoa jakavia tekijöitä."

Tämä kuulostaa niin kauniilta ja maailmoja syleilevältä...
Paitsi että vestigia terrent, jäljet pelottavat.

Hurjassa nuoruudessani vuonna 1986 olin hyväksymässä naispappeuspäätöstä, johon lykättiin lähes samansisältöinen ponsi kuin tuo avioliittokäsityksen "perinteisellä tavalla avioliittoon suhtautuville turvataan mahdollisuus olla ja toimia kirkossa tasavertaisesti. "

Naispappeuden osalta kun ponnesta tuli hirmuinen riidan lähde. Osa luki sen, että vastustajien usko ja oppi on ylivertainen. Toisin päin taas lopulta riidat ratkaistiin sillä, että vastustajia ei enää vihitty papiksi.

Joka tapauksessa hyvää tarkoittava omantunnonklausuuli ja tasa-arvon korostus johti karmeisiin tulkintoihin ja pitkiin riitoihin.
Toivottavasti ei tässä asiassa.

Vaikka onkin niin, että historiasta opimme sen, ettei historiasta opita juuri mitään.

Miten oikeasti toteutuisi tuo kirkon yhtenäisyyden turvaaminen? Keskinäinen kunnioitus?
Voi kun sen näkisin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Erotetaan kirkko valtiosta . Ei valtion tukia millekkään SRK eikä kirkolle.
Näin kirkko saisi itse päättää omista asioista
ilman valtion päätöksiä.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Eikö toi aloite kerro vaan sen tosiasian että Suomen Evankelisluterilaisen kirkon työntekijät pappeineen eivät ole muuta kuin valtion hengellisiä virkamiehiä? Toteuttavat valtion politiikka.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen Marja-Sisko, naispappeusponnen osalta kanssasi samaa mieltä. Naispappeusponnen jälkimainingeista kärsittiin Valkealan seurakunnassa vielä tämän vuosituhannen alussa. Onneksi tuon ponnen kanssa olemme jo voiton puolella.

Tasa-arvoisen avioliiton kohdalla vaikutukset eivät koske niinkään seurakuntien työyhteisöä, vaan kirkon työntekijän asennoitumista seurakuntalaisiin. Minusta ehdotetulla säännöllä mahdollistetaan pappien syrjiä vääränlaisia ihmisiä. Sallimmeko tällaisen kirkossamme?

Toisaalta ymmärrän hyvin aloitteen viimeisen lauseen: tasa-arvoisen avioliiton ei pidä olla kirkkoa kahtia jakava kysymys.

Toimituksen poiminnat